petek, 08. marec 2013

Damanhur - skupnost, ki se je razvila iz sanj

Damanhur njegovi prebivalci opisujejo kot kolektivne sanje, ki so se razvile v resničnost s pomočjo pozitivne misli. Damanhur je laboratorij za prihodnost, seme, ki raste že več kot 30 let, vseskozi pa napreduje in se obnavlja, da lahko prebivalcem prinese sanje, ki so jih nekoč sanjali skupaj. Vsakodnevno življenje


gruppopanchinatesan1
Temelj vsakodnevnega življenja Damanhurcev je želja vsakega od njih, da uresniči svoje sanje in hkrati tudi skupne sanje vseh Damanhurcev. Družbena struktura je bila v 30 letih Damanhurja spremenjena velikokrat, od prvih komun do današnje federacije. Danes deluje po neposredno demokratičnem sistemu, torej daje vsem prebivalcem možnost, da se vključijo v javno debato in skupaj izglasujejo predstavnike različnih funkcij. Vse spremembe pravil in norm so močno regulirane z ustavo, ki jo skupaj spreminjajo v skladu s cilji federacije Damanhur. Nekateri prebivalci Damanhurja tam živijo, nekateri pa zgolj sodelujejo pri njegovem razvoju. Tisti, ki v Damanhurju živijo, prebivajo v velikih hišah, kjer se oblikujejo jedrne družine, velike okoli 20 ljudi. V isti hiši prebivajo pari, pari z otroki, samski ljudje, mladi in starejši ljudje... tak sistem spodbuja izmenjavo informacij med različnimi starostnimi skupinami. Vsi imajo določen osebni prostor, nekatere prostore, npr. kuhinjo, sejne sobe, vrtove, pa si delijo. Hiše in ozemlje pripadajo agrokulturnim institucijam, v katerih ima prav vsak damanhurec vlogo sodelujočega člana. Vsak Damanhurec si v skladu z lastnimi cilji izbere s kom bo živel. Otroci živijo z lastnimi starši in vsak državljan federacije Damanhur je odgovoren za njihovo varnost ter dobro počutje. Obstajajo tudi posebna domovanja za starejše, kjer si mlajši in starejši državljani izmenjujejo pomoč oziroma dragocene izkušnje. Skrb za starejše je ena glavnih prednosti damanhurskega družbenega sistema. V Damanhurju je prepovedano kajenje, tako zunaj kot znotraj. To pravilo so sprejeli v znak spoštovanja do vseh živečih oblik, tako fizičnih kot subtilnih. Prav tako je prepovedano prekomerno popivanje in uporaba narkotičnih drog.

"V isti hiši prebivajo pari, pari z otroki, samski ljudje, mladi in starejši ljudje... tak sistem spodbuja izmenjavo informacij med različnimi starostnimi skupinami."


Ekologija in permakultura v Damanhurju

magilla

Damanhurci imajo planet za živo bitje, ki ga moramo spoštovati in varovati. Veliko sredstev Damanhurci vložijo v varovanje in ponovno vzpostavljanje gozdov, ki so bili poprej izkoriščani. Tovrstno izkoriščanje je prisililo živali h begu, ravnovesje na tem območju pa je bilo porušeno. Zato so Damanhurci skupaj s strokovnjaki pred leti začeli izjemno pomemben program, ki se ukvarja z obnovo teh gozdov. 

Damanhurci prebivajo v eko-hišah. Raziskovalna dejavnost, ki jo razvijajo v Damanhurju, jim je omogočila, da ves čas sledijo ekološkim smernicam in eksperimentirajo s tehnikami, materiali in inovativnimi rešitvami. Na ta način spoštujejo okolje. Vse hiše so v sožitju z okoljem. Damanhurci tako privarčujejo veliko energije. Poskušajo uporabiti že uporabljene materiale in iz njih narediti največ. Uvažajo tudi popolnoma ekološke materiale, kot so les, naravna kreda in glina.

Ustanovili so tudi "banko s semeni", ki shranjuje semena vseh rastlin in tako ohranja biodiverziteto oz. biološko raznolikost. Poleg banke s semeni imajo Damanhurci posebno zgradbo, imenovano "Crea", ki je center za raziskave in umetnost. Tam organizirajo umetniške delavnice, kjer skupaj kiparijo, slikajo, rišejo in delajo mozaike ali slike iz stekla. Delavnice vodijo izkušeni umetniki, ki imajo več kot 30 let izkušenj in so široko poučeni o umetnosti vseh obdobij. Prav tako je del "Crea" centra izjemno sodobno opremljena konferenčna dvorana. Iz tam včasih s pomočjo video kamer tudi v živo prenašajo dogajanje. V isti stavbi lahko najdemo tudi restavracijo, kavarno, laboratorij za raziskovanje kovin... Crea center je tudi eden večjih centrov za preučevanje vzdržljivostne energetike.

Skupnost Damanhur je leta 2005 dobila nagrado za najbolj napredno in koristno ekološko skupnost.

"Tam organizirajo umetniške delavnice, kjer skupaj kiparijo, slikajo, rišejo in delajo mozaike ali slike iz stekla. Delavnice vodijo izkušeni umetniki, ki imajo več kot 30 let izkušenj in so široko poučeni o umetnosti vseh obdobij. Prav tako je del "Crea" centra izjemno sodobno opremljena konferenčna dvorana."

Gospodarstvo in šolski sistem

Damanhurski gospodarski sistem je mešanica prostega podjetništva in solidarnosti ter skupne lastnine. Mešanica socialistične in liberalistične doktrine. S takim sistemom želijo ustvariti največ bogastva tako za posameznika kot tudi za družbo. Tak sistem se izraža v bogastvu hiš, šol, vrtov, gozdov, prav tako pa v občutku varnosti in vrednoti solidarnosti, ki sta v tej skupnosti močno poudarjena. 

greenpeace1

Nekateri prebivalci so ustanovili lastna podjetja, nekateri so samozaposleni, nekateri delajo za italijanska podjetja, vsi pa neposredno nadzorujejo svoje prihodke. V nekaterih primerih so tisti, ki imajo družbeno pomembne vloge (kar za Damanhurce pomeni skrb za starejše, otroke, skrb za dom študij na fakulteti) vzdrževani s strani skupnosti.

V šolah se otroci učijo učenja. Naučijo se, kako se lahko v življenju iz vsega nekaj naučijo. Glavne vrednote in smernice njihovega kurikuluma so ustvarjalnost, duhovnost, spoštovanje različnosti, varovanje miru in okolja... Potovanje iz učilnice je v Damanhurju izjemno pomembno, saj poskušajo otroke v šolah naučiti čim več praktičnih stvari, prav tako pa nočejo, da so ujeti znotraj učilnice. Na šolah imajo organizirane tudi izmenjave, zato "damanhursko izkušnjo" doživijo tudi francoski, nemški, angleški (...) otroci. Otroci damanhurske šole so bili eni glavnih na številnih srečanjih Greenpeaca in so prevzeli vodilno vlogo na področju okolja. Prav tako sodelujejo v številnih kampanjah, ki opozarjajo o pomenu solidarnosti na svetu. Od leta 2005 je bila šola vsako leto nagrajena z zeleno zastavo s strani mednarodne organizacije, ki spodbuja okoljske projekte.

"V šolah se otroci učijo učenja. Naučijo se, kako se lahko v življenju iz vsega nekaj naučijo. Glavne vrednote in smernice njihovega kurikuluma so ustvarjalnost, duhovnost, spoštovanje različnosti, varovanje miru in okolja... Potovanje iz učilnice je v Damanhurju izjemno pomembno, saj poskušajo otroke v šolah naučiti čim več praktičnih stvari, prav tako pa nočejo, da so ujeti znotraj učilnice."

Filozofija Damanhurcev

Filozofija Damanhurcev temelji na pozitivni misli kot najboljšemu usmerjevalcu energije, mostu, ki povezuje ljudi. Pomembna dela damanhurske filozofije sta tudi uresničevanje sanj in stalna duhovna rast.

menhirpeople

Damanhurci vztrajajo, da ima vsako človeško bitje božanski izvor in da je naša (njihova naloga) da spomin in zavedanje ponovno povzdignejo na raven praljudi. Po njihovem mnenju smo ob vsem stresu in težavam izgubili del spomina, ki nam omogoča zavedanje pomembnosti in izvora samih sebe. Človeštvo je del kompleksnega eko-sistema, ki vključuje rastline, živali, zemljo in razne duhovne sile, katerih vsaka je manifestacija sile, ki jo večina ver imenuje "Bog". Po njihovi filozofiji smo ljudje most med materialnim in spiritualnim. Vsi ljudje smo sposobni vzpostaviti sožitje med duhom in telesom. Ključnega pomena, da to uresničimo, je, da dvignemo kvaliteto našega odnosa s svetom in z življenjem samim. To lahko naredimo samo z dejanji. Razmišljanje moramo prevesti v dejanja. Premagati moramo egoizem in individualnost, spoštovati moramo vse življenjske oblike, predvsem pa moramo vso svojo energijo vložiti v dejanja, ne pa zgolj v razmišljanje.

"Človeštvo je del kompleksnega eko-sistema, ki vključuje rastline, živali, zemljo in razne duhovne sile, katerih vsaka je manifestacija sile, ki jo večina ver imenuje "Bog"."Ni komentarjev:

Objava komentarja