ponedeljek, 8. april 2013

Konopljini listi: Čaj, gnojilo, gorivo, krma za živali



Po dolgem času učenja o konoplji smo se naučili, da je vsak delček konoplje pomemben. Vsak delček je koristen in vsak delček se da nekako povezati z našim življenjem, ga uporabiti tako ali drugače. Ko vidimo rastlino in nam je všeč cvet - ali sploh opazimo liste? Ampak kaj, če kljub temu, da listi niso tako lepi, lahko nečemu koristijo? Zakaj bi jih vrgli stran? Dejstvo je, da je vsak material tako ali drugače uporaben. Zato sploh obstaja. Mogoče nas v šolah tega niso učili, ampak večkrat ko lahko nek material uporabimo, boljše je. Ravnanje z rastlinami se prenese na drugo raven - na raven ravnanja z ljudmi. Bolj kot rastlino spoštujemo, bolj smo z njo povezani. Bolj kot spoštujemo človeka in naravo, bolj smo z njima povezani. 
Zato rastline ne vidimo kot nekaj, kar je v prehranjevalni verigi pod nami, nad čemer smo superiorni, ampak jo vidimo kot bitje, kot skupek lastnosti, ki dopolnjujejo naše lastnosti. In mi dopolnjujemo njihove. Sklenemo krog.



Konopljini listi so sicer od vseh delov te čudovite rastline najmanj uporabni. Še zdaleč pa ne drži, da sploh niso uporabni. Kako pa jih lahko uporabimo?


a) Čaj
Odlično lahko uporabimo konopljine liste kot hrano in vir dobrih hranil. Konopljini listi imajo v čaju prijeten okus, poleg tega pa imajo neverjetne zdravstvene učinke. Posušimo jih, jih zdrobimo in jim dodamo suho sadje ali kakšen drug čaj po svoji izbiri in vse skupaj popijemo. Zakaj ravno konopljin čaj? Po znanstvenih raziskavah imajo konopljini listi številne pozitivne učinke, če jih naštejemo le nekaj:

* delujejo proti rakastim obolenjem
* izboljšajo delovanje
* dobri antioksidanti
* lajšajo bolečine
* delujejo proti stresu
* ščitijo telo proti bakterijam

Konopljin čaj se sicer po svetu že prodaja:
http://www.sativabags.com/online_store/hemp_tea_fruitraspberry_leaf.cfm
Bi kdo poskusil narediti lastnega?

b) Briketi za peči in pečice
Po veliko državah konopljini briketi že menjajo lesene brikete. Briketi iz konoplje so na vseh ravneh popolnoma enakovredni lesenim, poleg tega pa konoplja zraste hitreje kot drevo in se vseskozi obnavlja. Dobro raste na širšem območju, saj je odporna na različne vremenske in podnebne razmere. Pravzaprav je sedaj jasno že, da lahko brikete izdelujemo že iz različnih biomas, lesna industrija pa je tista, ki se sama postavlja v ospredje.

Težava večine biomas je, da ob kurjenju proizvajajo previsoko količino pepela, čemur pa večina pečic in peči ni prilagojena. Količina pepela mora biti pod 2% in temu večina biomas z izjemo konoplje ne ustreza. Iz konopljinih listov narejeni briketi proizvedejo ravno okoli 2% pepela, kar večini pečic in peči še ustreza. Da bi se izognili masovni potrošnji lesa za brikete, bi torej lahko bolj množično izdelovali brikete iz konopljinih listov. Takole nekako izgleda izdelovanje briketov: http://www.youtube.com/watch?v=b7moYXe6YAc


c) Visoko proteinska vlakna 

za izolacijo

Okolju precej bolj prijazna izolacija, saj so konopljina vlakna veliko bolj razgradljiva kot ostali izolacijski materiali. Konoplja je neskončno obnovljiv vir energije, zato je eden bolj ekoloških materialov za izolacijo. Konopljina vlakna lahko uporabljamo kot izolator med stenami, po tleh, na podstrešju...

namesto sena...



d) kot kompost in gnojilo


No, pa se da tudi iz konopljinih listov narediti nekaj uporabnega. Ena največjih prednosti konoplje je, ker je čisto vsak del uporaben za nekaj. V naslednji objavi bomo pisali o konopljinem cvetu in o medicinskih učinkih.

Smo za konopljo. Podprimo jo, podprimo naravo.

Vir: http://www.maryjanesgirl.com/

www.misteriji.si

1 komentar:

  1. Industrijska KONOPLJA: rastlina ki te obuje, obleče, nahrani, ozdravi,..ti da naravno gorivo in še 1000 in več drugih izdelkov, ki jih ljudje uproabljamo in potrebujemo v vsakodnevnem življenje. Zasadimo Slovenijo povprek in podolgem s Industrijsko konopljo in ne bomo več poznali besed kot so kriza, lakota, bolezen ali brezposelnost!!
    Moja že pridno raste. In to legalno. Saj ni tak zapleten postopek, nekaj formalnosti..
    **Smo Narodno Gibanje: ŠTAFETA ŽIVLJENJA-
    CILJ gibanja je: HRANA, ZDRAVJE in ENERGIJA za VSE. NARAVNA-ekološka hrana, naravni način zdravljenja in naravna-obnovljiva energija.
    VIDEO-poglej in deli naprej. Ter se nam pridruži. Hvala. https://www.youtube.com/watch?v=t5BjckIHBi8
    in FB link:http://www.facebook.com/groups/360100974100348/ DOVOLJ MI je ZLORAB- zato se pridružujem Gibanju Štafeta ŽIVLJENJA!!!

    OdgovoriIzbriši