sobota, 13. april 2013

Konopljina semena (moka, olje): Zakaj jih jemo?

Konopljino seme je za človeka popolno osnovno živilo. V zrnih konoplje je 28 do 35 % maščobe, 30 do 35 % ogljikovih hidratov, 20 do 24 % proteinov, 35% balastnih snovi (neoluščeno seme) in v primerjavi z drugimi živili visoka vsebnost vitamina B (predvsem B1, B2, B3), vitamina E, kalcija, magnezija, kalija in železa. Ne vsebuje holesterina in glutena in je zato lahko prebavljivo. 

Pomembna za človeški organizem
V zadnjih nekaj letih ponovnega odkrivanja široke uporabnosti konoplje je znanost ugotovila tudi, da konopljino olje vsebuje od 1 do 6 % zelo pomembne gama-linolenske kisline, ki jo človeški organizem nujno potrebuje, vendar pa je sam ne more proizvajati. Konoplja pa je tako rekoč edinstveni vir te nenasičene maščobne kisline. Njeno seme vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin, ki jih naš organizem ne ustvarja, a so zanj neobhodno potrebne.

Tako je konoplja ne le ena izmed najstarejših zdravilnih rastlin človeštva, temveč je hkrati odigrala izjemno vlogo v prehrani ljudi, saj je konopljino seme eno najbolj s hranilnimi snovmi bogatih semen.




Konopljino olje
Najpomembnejše sestavine konopljinega olja so poleg beljakovin večkrat nenasičena maščobna kislina - linolna kislina (50 do 70 % vseh maščobnih kislin), alfa-linolenska kislina (15 do 25 %) in redko prisotna gama-linolenska kislina (2 do 4 %). Maksimalno razmerje 3:1 med maščobno kislino omega-3 in omega-6 uvršča konopljino olje med dragocena naravna olja. Kot edino rastlinsko olje pa konopljino olje vsebuje še maščobno kislino omega-9.

Semena konoplje so kot oreščki
Čeprav konopljino olje meri tri do štiri milimetre, ga ne le botanično, temveč tudi po sestavi prehranskih snovi in okusu lahko prištevamo h orehom oziroma oreščkom. Zmleto konopljino seme lahko med drugim uporabimo tudi kot nadomestek za orehe, zlasti pri ljudeh, ki so na orehe alergični. Naprodaj so tudi oluščena semena, ki jih lahko cela ali zmleta pripravimo na različne načine, jih uvrstimo med sestavine za pripravo jedi ali kot dodatek k mnogim slastnim jedem.




Biokonopljino seme
Biokonopljo pa sploh uvrščajo med visokokakovostne oljarice. Po okusu ga je moč umestiti med začimbno polno orehovo aromo in prefinjeno nežno trpkost maka. Zato je široko uporabno v kuhinji. Lahko je sladko ali slano, pikantno ali polsladko, kmečko krepko ali gosposko plemenito, kot nosilec okusa ali samo kot fina začimba določene jedi, biokooplja je zares vsestransko uporabna pri pripravi jedi. Iznajdljiva gospodinja ali gospodinjec utegne imeti v najboljšem primeru vedno na voljo tako polnozrnato biokonopljo kot oluščeno seme in moko, olje,
  konopljin sok ali čaj.


Že navadno jajce na oko s popraženo oluščeno biokonopljo je razkošno doživetje, ki je vrh vsega tudi zdravo. Jedi z dodatkom konoplje bodo zaradi posebej imenitnega vonja in okusa za marsikoga pravi praznik za oči, nos, jezik in prebavo. Seveda pa bodo nekateri potrebovali določeno uvajalno obdobje, da bodo našli pravo mero za svoj čisto osebni okus po biokonoplji, ko pa jo bodo našli, pri svojih kuharskih umetnijah ne bodo več mogli odmisliti imenitnega vonja in okusa po konoplji.

Za vegetarijance in presnojedce je na voljo konopljina kuharica. Tako v knjižni kot tudi v elektronski obliki je na voljo v trgovini
www.misteriji.si



Članek vzet iz aprilske številke revije Misteriji (Konoplja osvaja Slovenijo)
http://misteriji.si/kat/Revija_Misteriji


1 komentar:

  1. KONOPLJA: rastlina ki te obuje, obleče, nahrani, ozdravi,..ti da naravno gorivo in še 1000 in več drugih izdelkov, ki jih ljudje uproabljamo in potrebujemo v vsakodnevnem življenje. Zasadimo Slovenijo povprek in podolgem s Industrijsko konopljo in ne bomo več poznali besed kot so kriza, lakota, bolezen ali brezposelnost!!
    Moja že pridno raste. In to legalno. Saj ni tak zapleten postopek, nekaj formalnosti..
    Smo Narodno Gibanje: ŠTAFETA ŽIVLJENJA-
    CILJ gibanja je: HRANA, ZDRAVJE in ENERGIJA za VSE. NARAVNA-ekološka hrana, naravni način zdravljenja in naravna-obnovljiva energija.
    VIDEO-poglej in deli naprej. Ter se nam pridruži. Hvala. https://www.youtube.com/watch?v=t5BjckIHBi8
    in FB link:http://www.facebook.com/groups/360100974100348/ DOVOLJ MI je ZLORAB- zato se pridružujem Gibanju Štafeta ŽIVLJENJA!!!

    OdgovoriIzbriši