ponedeljek, 11. februar 2013

V simbiozi s pijavkami


Predstavljajte si, da nekega dne pridete h svojemu zdravniku, ki vam predlaga preventivno hirudoterapijo. »Kaj pa je to?«, vprašate. »To je zdravljenje s pomočjo pijavk, ki vam pijejo kri in s tem preprečijo ali ozdravijo številne bolezni.« Jaz ne bi bil navdušen.Na moje presenečenje pa naslednjega dne izvem, da je bil moj prvi vtis napačen. Ljudje smo s pijavkami v simbiozi. Sicer ponavadi zdravljenje poteka tako, da zdravnik s pomočjo brizge pijavko umesti na pravo mesto (akupunkturno mesto), a ne boste verjeli, da bi se pijavka znašla tudi sama. Stremi namreč proti temu, da najde najbolj ugodno »vstopno« mesto zase – in posledično tudi za nas. Poleg tega pa ob vstopu v človekov organizem (ki, mimogrede, ob anesteziji boli ravno toliko kot pičli ugriz komarja) pijavka diagnosticira stanje naše krvi, ki je pokazatelj stanja našega telesa. Potem, ko ta zanimiva živalca primerno analizira kri, »zmeša« koktajl različnih encimov in ta koktajl spusti v človekovo kri. Vendar, kot se spodobi za simbiotski odnos, je ta koktajl prilagojen vsakemu posamezniku posebej – odvisno od stanja njegovega/njenega telesa oziroma narave njegove/njene bolezni. Včasih pijavka mimogrede spije še malo krvi, vendar redko. Sicer pa je to zgolj nekaj (do 5) mililitrov krvi, ne več.
Med drugim pijavke uporabljajo tudi v lepotne namene. Uporabljajo jih pri operacijah, da se rezi lepše zacelijo, dajejo jih na obraz, da zgladijo gube. V lepotne namene pravzaprav pijavke uporabljajo celo bolj pogosto kot v zdravstvene namene. Sicer je eden glavnih zdravstvenih namenov preprečevanje krvnih strdkov. Pijavke namreč izločajo hirudin, ki med drugim pomaga tudi pri dovodu kisika celicam, obnavljanju kapilarnega sistema ter stimulaciji imunskega sistema. Hirudoterapija je izjemno uporabna tudi pri zdravljenju otrok.

Kdo bi si mislil? Pijavke se kar naenkrat prelevijo iz ne prav simpatičnih, gomazečih živalc v bitja, ki si pravzaprav z nami delijo isti smoter. Z veseljem zamenjam nekaj mililitrov krvi za dobro zdravje in počutje. Sicer pa pijavke v kri izločijo tudi serotonin in dopamin – encima, ki lajšata bolečine.
Upajmo, da bodo strokovnjaki hirudoterapijo še naprej raziskovali in da le-ta kmalu v večji meri pride v Slovenijo. Resnično je uporabna v tisoč in en namen.

(Več si lahko preberete v februarskih misterijih, kjer o hirudoterapiji piše Tatjana Svete.)Ni komentarjev:

Objava komentarja