sobota, 19. januar 2013

Top 5: Citati iz knjige Kaj pa če je kriv vitamin B12?

Knjiga "Kaj pa če je kriv vitamin B12" bralca izjemno aktivno vpleta v problem zahodne medicine. Ta problem je povezan s posplošenimi diagnozami, ki jih zdravniki postavljajo pacientom in pa s samim odnosom zdravnik - pacient. Po mnenju avtorjev obstajajo druge razlage za bolezenska stanja. Avtorja bralca neposredno nagovarjata in ga spodbujata h obveščenosti in samoiniciativi. Kot pravita sama: "Uspelo nam bo le s skupnimi močmi."

Za Vas pa smo zbrali 5 najboljših citatov iz te knjige.

O nevarnosti različnih bolezni po svetu:
"Naslednje vprašanje, ki bi se mu morali posvetiti: Zakaj gripa v nekaterih predelih sveta terja več žrtev kot drugod. Primer: nedavno so poročali, da je prašičja gripa na vrhuncu epidemije največ žrtev terjala v Mehiki. Dejavnikov za to je bilo verjetno več - morda tudi zaradi slabe prehrane in omejenega dostopa do zdravniške oskrbe. Zanimivo pa je, da je pomanjkanje vitamina B12 pogostejše v državah, kjer ljudje ne zaužijejo dovolj vitamina B12."

O staranju in napačnih diagnozah:

"Kadar pa se sedemdesetletnik pritožuje, da je pozabljiv, depresiven ali pa ne zmore zadrževati vode, zdravniki prepogosto pomislimo: "To je pričakovati, ko človek ostari." Zato ogromno starostnikov po nepotrebnem trpi zaradi težav, ki jih zdravniki ne prepoznamo in zato ne zdravimo - v mislih imam pogoste padce, težave pri hoji, težave s spominom, depresijo in izjemno hude bolečine - preprosto zato, ker ne iščemo njihovih vzrokov."

 O stroških odpravljanja pomanjkanja vitamina B12:

"Skrb zaradi stroškov merjenja ravni vitamina B12 je neupravičena. Zaradi nje ima zdravstvo neprimerno večje izdatke, kajti pomanjkanje vitamina je mogoče izjemno preprosto odkriti in še lažje odpraviti. Pacienti, ki jih zdravimo v zgodnjih fazah bolezni, si običajno popolnoma opomorejo. V nekaj mesecih ali tednih se znebijo celo hudih simptomov, kot so izguba vida, močne bolečine v nogah, simptomi, ki spominjajo na multiplo sklerozo, paraliza, psihoza in demenca. Za razliko od številnih zdravstvenih tegob je odpravljanje pomanjkanja vitamina B12 izjemno poceni.

  O odnosu zdravnik - pacient:

"...Seveda se v vlogi zaposlenih v zdravstvu še predobro zavedava, da je to lažje reči, kot storiti. Zdravnik Charles Inlander je v knjigi Medicine on Trial zapisal: "Skozi generacije so zdravniki postavljali merila pacientov v ordinaciji - predvsem glede odnosa pacienta do zdravnika in morebitnega kritiziranja njihovega dela. Mnoge izmed nas naučijo (ali pa intuitivno dojamemo", da pacient ne sme imeti preveč aktivne vloge - kaj šele, da bi se z zdravnikom prepiral. Če nas zdravnikovo vedenje kakorkoli moti ali pa od njega odidemo z neprijetnim občutkom, da za nas ni prav ali dobro poskrbel, raje potarnamo sorodnikom ali prijateljem." "

O združevanju moči:

"Izobraževanje, zavedanje, preventiva in preiskave - vse to je nujno potrebno v boju proti tej epidemiji. V ameriškem in svetovnem zdravstvu moramo uvesti nove načine zdravljenja in nove standarde oskrbe. Ne glede na to, ali ste uporabnik zdravstvenih storitev ali zaposleni v zdravstvu, upava, da se nama boste pridružili v boju, s katerim lahko rešimo več milijonov življenj, zdravstveni blagajni prihranimo več milijard dolarjev in preprečimo neštete tragedije. Skupaj lahko zaustavimo to epidemijo"

Ni komentarjev:

Objava komentarja