ponedeljek, 7. januar 2013

Vitamin B12 in njegova pomembnost


Vitamin B12 je poseben vitamin. Je edini vitamin, ki vsebuje sled elementa (kobalt, prehodna kovina). Kobalt je za človeka koristen, ker proizvaja tiroksin in hemoglobin. 


File:Cobalamin.png                                                                                                          Kaj je vitamin B12?
Vitamin B12 oz. kobalamin ima ključni pomen pri delovanju možganov in živčnega sistema. Sodeluje tudi pri tvorbi krvi. Ljudje (živali) nismo sposobni pridelati tega vitamina, prav tako ga ne morejo pridelati glive ali rastline. Edine, ki imajo to sposobnost so bakterije in arheje, ki imajo posebne encime, ki sodelujejo pri sintezi. Zaradi bakterijske simbioze pa poznamo veliko tipov hrane, ki so naravni vir vitamina B12. Bakterijska simbioza pomeni, da je neka snov v hrani, ki jo zaužijemo, v simbiozi z neko nenevarno bakterijo, ki lahko ustvarja vitamin B12. Le-ta se v največjih količinah nahaja v ribah, školjkah, govedini, perutnini, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Vegani lahko kot vir vitamina B12 uživajo tudi sojo. Seveda pa je ta vitamin dostopen tudi kot prehransko dopolnilo in sicer v obliki tablet, injekcije, tekočine, pršila...



Nešteto dejavnikov
To, koliko vitamina B12 naše telo sprejme, je odvisno od velikega števila dejavnikov. Ob uživanju alkohola, antibiotikov, kontracepcijskih tablet, nikotina, folne kisline lahko pride do zmanjšanja ravni vitamina B12 v telesu. Vse te snovi na različne načine slabo vplivajo na vsrkanje vitamina B12. Želodčna kislina je tista, ki je odgovorna za prebavo tega izjemno pomembnega vitamina in zato mora biti v pravšnji meri prisotna v našem želodcu, da lahko razgradi in prebavi B12.




Pomembnost vitamina B12

Ob nezadostnem vnosu tega vitamina v telo se lahko pojavi bolezen, kot je perniciozna anemija. Le-ta povzroči naslednje simptome: slabokrvnost, utrujenost, dihalna stiska, vnet jezik, izguba telesne teže, izguba apetita, zaprtje, driska, bolečine v trebuhu, vročina, slabost, bolečine v prsih. Velikokrat je torej vzrok za tovrstne simptome čisto enostaven – pomanjkanje vitamina B12. Vseeno pa obstaja veliko primerov, ko so zdravniki bolnikom pripisali napačno diagnozo.


Za konec pa: več ko vemo, bolj zdravi smo. Ne zanašajmo se samo na obče medije, ki nam o pomembnih stvareh velikokrat ne povejo dovolj. Obstaja veliko število virov, pred katerih si lahko priskrbimo osnovne informacije. Začnemo lahko na primer že z zgornjim videom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar