četrtek, 11. april 2013

Steblo konoplje: obleke, papir, plastika


Konopljo že dolgo časa uporabljajo za izdelavo oblačil. Včasih je bila ena glavnih materialov, v začetku 20. stoletja pa jo je začel počasi zamenjevati bombaž. Konopljina tkanina je izjemno nežna in vzdržljiva, veliko bolj od bombaža. Angleška beseda za platno 'canvas' prihaja iz latinske besede za konopljo, 'cannabis'.

Poleg vseh vrst oblačil, vključno s čevlji lahko iz konoplje izdelujemo še vrvi, papir (nekaj časa so celo dolarje tiskali na papir iz konoplje), zavese, vse vrste industrijskih produktov... 

Obleke
Obleke iz konopljinih vlaken so izjemno udobne in vzdržljive. Originalne Levi-Strauss kavbojke so bile narejene iz konopljinih vlaken. Konopljo zmeraj raje uporabljajo tudi pri izdelavi čevljev, saj je material izjemno odporen, celo bolj kot so nekateri materiali, ki jih za čevlje dandanes bolj pogosto uporabljajo. Adidas je v letu 2012 prodal 30.000 parov čevljev iz konoplje. Konoplja je izjemno rodovitna rastlina, ki uspeva v različnih pogojih in iz različnih delov konoplje lahko pridelamo različna oblačila. Tega so se začeli zavedati tudi v večjih podjetjih, kot so Calvin Klein in Giorgio Armani.

Photo: Komu so poleg nas še všeč te superge? Material: konoplja.


Odkrivanje sveta
Zaradi moči vlaken je konoplja igrala nadvse pomembno vlogo v odkrivanju sveta. Vrvi iz konopljinih vlaken so izjemno raztegljive, močne in odporne na škodo, ki jo lahko povzroči voda. Poleg tega pa so iz konopljinih vlaken izdelovali tudi jadra, brez katerih danes verjetno ne bi poznali Amerike.



Industrijski izdelki, plastika
Plastika je v osnovi izdelana iz fosilnih goriv, ki vsebujejo strupene kemikalije. Skoraj vse kar kupimo je zavito v nekakšno plastiko, predstavljate si vse strupene kemikalije, ki nas obkrožajo. Leta 1941 je Henry Ford poskusil predstaviti idejo konoplje v avtomobilski industriji, a se ideja ni prijela. Namesto tega so v avtomobilski industriji še naprej uporabljali jeklo, katerega obdelovanje je precej dražje in bolj potratno. Ford je predstavil tudi gorivo iz konopljinega olja. Zdi se, da danes ljudje spet prepoznavajo potencial konoplje, ki ga je videl že Ford. Veliko plastičnih embalaž je že izdelanih iz konoplje. Lahko jih recikliramo in energija kroži. Se vam zdi, da bi tudi v Sloveniji mogli ta potencial bolje prepoznavati? Povejte o tem svojim prijateljem. Beseda se hitro širi. Pri besedi se začnejo spremembe.


Papir
Verjetno je danes že vsem jasno, da proizvodnja papirja iz lesa stane veliko denarja, energije in virov. Zato, da iz lesa naredimo papir, porabimo veliko vode, energije in kemikalij. Vse to močno onesnaži okolje, v katerem živimo. Papirna industrija je 5. največji potrošnik energije, porabijo približno 4% vse porabljene energije. In potrebnega je zmeraj več papirja. Zato se seka zmeraj več gozdov. Material, ki je lahko uporaben za izdelavo papirja, mora vsebovati veliko celuloze. Medtem, ko les vsebuje zgolj okoli 30% celuloze, vsebuje konoplja 85% celuloze. PApir iz konoplje je zato vsekakor naša prihodnost (poleg papirja iz lana), saj ne porumeni, dalj časa zdrži ter ne potrebuje nobenega belila in zatorej tudi ne onesnažuje okolja. Na konopljinem papirju so bili napisani številni dokumenti, kot sta na primer ameriška Deklaracija neodvisnosti in ustava.


2 komentarja:

  1. KONOPLJA- rastlina ki te obuje, obleče, ozdravi, ti da naravno gorivo, najboljšo naravno hrano,..ali ni naravnost od Boga poslana?? Zasejmo jo povprek in podolgem v Sloveniji.. Priproča in izvaja: Narodno Gibanje: ŠTAFETA ŽIVLJENJA-
    CILJ gibanja je: HRANA, ZDRAVJE in ENERGIJA za VSE. NARAVNA-ekološka hrana, naravni način zdravljenja in naravna-obnovljiva energija.
    VIDEO-poglej in deli naprej. Ter se nam pridruži. Hvala. https://www.youtube.com/watch?v=t5BjckIHBi8
    in FB link:http://www.facebook.com/groups/360100974100348/ DOVOLJ MI je ZLORAB- zato se pridružujem Gibanju Štafeta ŽIVLJENJA!!!

    OdgovoriIzbriši